Een bilan voor onze Belgen na de Europese Kampioenschappen

Topsport

Een bilan voor onze Belgen na de Europese Kampioenschappen

Hoe moeten we de resultaten op het EK kaderen? En wat met de toekomst?

Yuhan Tan behaalt top 8 van Europa. Hij verbeterde zijn prestatie van het EK in 2014 (derde ronde) met een kwart finale in 2016. Knap! 

In een battle tegen Marc Zwiebler, Europees kampioen in 2012, was hij net niet scherp genoeg om het gewenste niveau te halen. Uiteraard ook omdat Zwiebler hem geen enkele kans gegeven heeft in de wedstrijd te geraken. Hij kent Yuhan immers van de Duitse competitie en weet dat hij een geduchte tegenstander is. Met andere woorden een verdiende overwinning voor de Duitser die nadien het zelfde lot onderging tegen wonderboy Viktor Axelsen.

Laatste 8, én beter, van Europa is één van de erg concrete doelstellingen van ons Vlaams topsportbeleid. Yuhan vervoegt zich nu in deze bijzondere lijst.

Sinds 2008 is het bilan het volgende:

Overzicht topsportindex[1] resultaten op het Europees niveau

2008

Heren dubbel

Wouter Claes –
Frederic Mawet

Kwart Finale

2010

Dubbel gemengd

Wouter Claes –
Nathalie Descamps

Bronzen Medaille

2015 -Baku

1ste European Games 

Dames Enkel

 

Lianne Tan

Zilveren Medaille

2016

Heren enkel

 

Yuhan Tan

Kwart Finale

 

Wij hebben de vaste overtuiging dat Freek Golinski en Matijs Dierickx ook dit niveau zullen bereiken in een editie 2018. Om deze kansen te vrijwaren dient hun contract bij defensie verlengd te worden. In een Olympisch jaar is het erg gevaarlijk prestatiecriteria ongenuanceerd te evalueren. Ze hebben een niveau bereikt dat nog nooit zo hoog is geweest en er is nog veel ruimte om te verbeteren – is de commissie gevoelig voor de analyse van onze coachen Wouter Claes en Alan McIlvain? We houden u op de hoogte.

Verder valt het op dat binnen het deelnemersveld van de halve finalisten een groot deel jongeren zitten die ooit hebben deelgenomen en gepresteerd op de 8 nations (landencompetitie tussen DEN-ZWE-ENG-DUI-FRA-NED-BEL-ZWI): Niclas Nohr, sara Thygesen, Victor Axelson, Line Kjaersfeldt, Anna Thea Madsen, Kim Astrup, Chris Adcock, Iris Tabeling, Selena Piek, jaco Arends e.a..

Het gewicht van de prestaties op jeugdcompetities ligt binnen de topsportindex onnoemelijk veel lager. Anderzijds is het voor onszelf en blijkbaar reëel in Europa een belangrijke indicator voor potentieel en groeimogelijkheden.

Overzicht topsportindex resultaten op het Europees niveau – JEUGD

2011 Dames Dubbel U17

Flore Vandenhoucke 

Ine Lanckriet

Bronzen Medaille 
2011 Dames Enkel U17 Flore Vandenhoucke  Kwart finale 

2014

Enkel heren EK U15

Julien Carraggi

Kwart finale

2016

Enkel heren EK U17

Julien Carraggi

Kwart finale

2017

EK U19

?????

?????

 

Ook op jeugdniveau hebben we reeds een bronzen medaille behaald in dames dubbel op het Europees Kampioenschap U17 van 2011 te Caldas da Rainha. Flore Vandenhoucke en Ine Lanckriet verloren in halve finale tegen de latere winnaars de Russinnen Morozova - Rogova.

Ook in dames enkel haalde Flore Vandenhoucke met haar kwartfinale de laatste 8. 

Julien Carraggi deed hier nog een schepje bovenop door als eerste jaars U15-er een kwart finale te behalen op het allereerste EK voor U15 in Basel.

Julien stapte in september 2015 in de topsportschool en heeft nu de kansen om zijn potentieel maximaal te benutten.

Het bewijs kwam er al snel door een nieuwe kwartfinale dit jaar in het U17 Europese kampioenschap te Lubin. 

Er wordt hard gewerkt door coach Wouter Claes om zijn team en spelers voor te bereiden op een prestatie op het EK U19 van 2017 in Bilbao. De wil en ambitie is er en de kwaliteit en het potentieel van de spelers ook, we kijken daar alvast naar uit.

 

 


 

[1] Sportbeleid in Vlaanderen. Volume II : Studies VUB studie De Knop – Veerle De Bosscher

« Terug