Belgen behalen mooie resultaten op European Senior Championships

Topsport

Belgen behalen mooie resultaten op European Senior Championships

Op de Europese kampioenschappen voor senioren leverde de 4-koppige Belgische delegatie enkele knappe prestaties. Deelnemer Joost Van den Brande schreef een verslag.

Met 4 spelers was België met een van de kleinste teams vertegenwoordigd. Landen zoals Engeland, Frankrijk, Denemarken, Duitsland treden met meer dan 100 spelers aan, ploegkapitein en medische staf, maar onze deelname ging niet onopgemerkt voorbij. Dit ook vanwege het scheidsrechterstrio dat België toch mooi op de badmintonkaart zet in Europa.

Zondag 09u00 : Didier Geerolf en Heidi Weise mochten in gemengd dubbel 45+ als eerste wedstrijd van het tornooi meteen hun beste beentje voorzetten. In drie sets werd de eerste kaap, een spaans duo, gerond. Geen tijd om echt uit te rusten, want 3 uur later werd de volgende ronde gespeeld. Tegen een Russisch koppel moesten Didier en Heidi 2 keer hun kleine voorsprong op het einde van de set prijsgeven ... 23-21 en 22-20 luidde het verdict. Een 3e ronde was verdiend geweest, hier zat echt meer in.

In heren enkel 35+ mocht ik zelf aan de slag. Mijn Spaanse tegenstander was duidelijk nerveus en had meer last van de wind in de zaal waardoor ik snel de eerste set kon binnenhalen. De tweede set kon ik de vorm vasthouden. Yu Hin kreeg met de Kroaat Zadravec in de eerste ronde herenenkel 40+ meteen een degelijke speler voorgeschoteld. Na een spannende thriller waarbij de Kroaat in beide sets een kleine voorsprong uit handen moest geven, haalde Yu Hin het met 24-22 en 22-20. Yes! In heren enkel trof Didier opnieuw een Russische tegenstander, geen cadeau want de Russische delegatie vaardigt sterke spelers af. Met 21-13, 21-14 speelde Didier een beetje onder zijn kunnen. De tweede set ging gelijk op, maar met 4 fouten op rij in de 2e sethelft (mede door de wind in de zaal), was de match gespeeld.

Maandag: dubbel 35+ Yu Hin en Joost winnen nipt in 2 sets tegen een spaans team. Over de herendubbel 45+ waar Didier met een Ukrainse gelegenheidspartner speelde kunnen we kort zijn, Didier deed wat hij kon, maar zijn dubbelmaat bleek iets te licht uit te vallen. Spijtig.

Dinsdag: De tweede ronde in heren enkel 35+ moest ik tegen de Portugees Luis Cruz. Met 21-17 knokte ik me naar winst in de eerste set, de tweede set bleek de fysieke weerkracht bij de Portugees op te zijn 21-8. Yu Hin lootte de Zweed Stefan Grahn. De eerste set lokte de Zweed Yu Hin in de val met veel netspel, maar het sloopwerk van Yu Hin leverde bijna vruchten af op het einde van de tweede set. Met 21-19 mocht de Zweed blij zijn dat de match gewonnen was, want fysiek dichtte ik Yu Hin betere kansen toe in een derde set.

Heidi begon op dinsdag haar toernooi in damesenkel 50+. Ze kon in de eerste set gelijke tred houden tot 16-18 met haar Zweedse tegenstandster. De tweede set was een maat voor niets, exit Heidi, maar toch knap gespeeld.

Woensdag mocht ik derde ronde enkel spelen tegen de Rus Pukhov, 5-voudig russische kampioen en in 2011 nog te sterk voor Yuhan Tan. Met 21-7 en 21-11 heb ik hard geknokt en vooral genoten van elk moment en de zelf gemaakte punten.

Donderdag heren dubbel 35+ tweede ronde oa tegen de Rus Itckov (regerende wereldkampioen in HE 35+). We onthouden dat we in set 2 tot 11-9 konden aanklampen. 21-11 21-12 ... einde tornooi voor alle Belgen. Hopelijk kan deze deelname aanleiding geven voor meer Belgische spelers om deel te nemen aan de Belgische kampioenschappen voor veteranen en wie weet zit er volgend jaar meer in op het WK te Zweden.

Misschien kan ook de BBF een duwtje in de rug geven door ook de resultaten van de veteranenwedstrijden op het BK en internationaal te laten meetellen voor de individuele ranking (net zoals scheidsrechters ook voor dit tornooi punten krijgen). Als je het niveau van de spelers op dit tornooi ziet, dan kan je enkel vaststellen dat het niveau heel hoog is (bv. de 4 franse deelnemers in HE35 hebben alle 4 het A1 klassement in Frankrijk). Nu snel nog even gaan nagenieten van de halve finales die volop aan de gang zijn en nog wat adressen uitwisselen, want naast badminton is het hier gewoon een heel gezellige internationale famillie.

Joost Van den Brande

Alle resultaten kan je bekijken op deze link

« Terug