Nieuw scoresysteem wordt getest op de YBI 2014

Belgian International

Nieuw scoresysteem wordt getest op de YBI 2014

Tijdens de Thomas en Ubercup die dit jaar plaatsvond in New Delhi, werd in verschillende werkgroepen een mogelijk nieuw scoringssysteem besproken. Via sociale media kwamen onmiddellijk heel wat reacties.

We vroegen aan Gregory Verpoorten, voorzitter Badminton Europe and Vice-Voorzitter BWF hoe de vork juist in de steel zit.

Gregory Verpoorten: “Het is de intentie van Badminton World Federation om badminton aantrekkelijker en spannender te maken dan het momenteel al is. Dit willen we bereiken door het aantal mogelijke piekmomenten in de wedstrijd te vergroten. Hoe groter het aantal punten men moet halen om een game te winnen, hoe groter de kans dat het puntenverschil tussen twee tegenstanders voor een aanzienlijke periode in een game zo groot is dat er van spanning weinig sprake is. We zien zelden verrassingen vanaf het moment dat een puntenverschil van meer dan 5 à 6 punten wordt opgetekend. Vanaf dat dit een feit is, is het vaak enkel een kwestie van de set uit te spelen. Sommige spelers sparen dan ook hun krachten op die momenten en de intensiteit van de wedstrijd en de aantrekkelijkheid vermindert vaak. Een tweede element dat we ervaren is dat de lengte van de gemiddelde wedstrijden heel licht aan het stijgen is. Wellicht omdat spelers het systeem heel gewoon zijn en op topniveau waarschijnlijk ook door de mogelijkheden om rustmomenten te verlengen, bv. het moppen van de velden, wandelen naar het uiteinde van de velden om coaching mogelijk te maken, elke rally wisselen van shuttle. Naar al deze elementen moet worden gekeken om te komen tot een aantrekkelijkere sport voor de badmintonfan van de wereldtop, alsook voor de recreatieve speler. Het verkorten van de wedstrijden is niet de prioriteit maar als we ze iets korter zouden kunnen maken (en meer voorspelbaar van lengte voor de toernooiorganisator en de broadcasters) is dat mooi meegenomen. Ik wil benadrukken dat BWF er alles aan zal doen om de natuur van de sport niet te veranderen, een element van uithouding moet nog steeds aanwezig zijn en punten worden nog steeds op dezelfde manier gemaakt. Een testperiode zal ons onschatbare informatie verschaffen die de basis kan worden van een beslissing (zelfs mocht deze het behoud van het huidige systeem zijn).”

“BWF Council heeft beslist om een periode in te voeren waarbij een voorgesteld systeem getest kan worden. Deze periode loopt van 1 augustus 2014 tot en met 2 november 2014. Het systeem dat getest zal worden is ‘Best of five sets to 11 without setting’. Persoonlijk geloof ik dat het een meerwaarde zal creëren voor badminton in het algemeen, al ben ik nog niet helemaal overtuigd van het afschaffen van de setting (omdat deze eventueel de spanningsmomenten kan verlengen). Hopelijk geeft de uitkomst van de testperiode daar raadt. De BWF zal zeker niet over een nacht ijs gaan bij het veranderen van het systeem, maar eens we overtuigd zouden geraken van de meerwaarde van een verandering, ben ik voorstander van snelle actie. Ik ben dan ook zeer blij dat de Belgische Badminton Federatie positief gereageerd heeft om dit systeem te testen op de 10de editie van Yonex Belgian International. Ongetwijfeld brengt dit heel wat extra media-aandacht met zich mee.”

« Terug