Croatia Valmar Junior Open & Croatia Open 2022

Officials

Croatia Valmar Junior Open & Croatia Open 2022

Ga op reis met Joeri in Kroatië, aanwezig op de Croatia Valmar Junior Open & Croatia Open 2022.

Van 16 tot 23 juni werden er in Kroatië voor de eerste keer 2 tornooien vlak na mekaar georganiseerd. Met name de Croatia Valmar Junior Open, te vergelijken met de Belgian Junior en de Croatia Open, te vergelijken met onze Yonex Belgian International.

Deze tornooien gingen door in Dubrovnik, in het meest zuidelijke punt van Kroatië, niet zo ver van de grens met Montenegro, en gekend voor zijn “oude stad”, waar verscheidene films en series zijn opgenomen zoals “Star Wars” en “Game of Thrones”.

 

Natuurlijk waren we daar voor het badminton en als ik zeg “we”, dan bedoel ik Emese Tollas, en mezelf. We hebben elkaar namelijk leren kennen op de Croatia Open, toen in Zagreb, en het leek ons aangenaam om in het jaar dat we getrouwd zijn Kroatië terug op onze lijst van tornooien te zetten.

Ik vermeldde al dat Dubrovnik heel zuidelijk ligt en dat was medio juni ook aan de plaatselijke temperatuur goed te merken. Gedurende de dag steeg het kwik buiten gemakkelijk naar 33°C en binnen deden we daar maar een paar graden van af. De organisatie had voorzien in een tiental verplaatsbare aircosystemen in de zaal maar deze werkten via luchtbevochtiging dus kreeg je de “aangename” combinatie van hitte en vochtigheid te verwerken wat op sommige momenten er voor heeft gezorgd dat de officials meer een handdoek dienden te gebruiken dan de spelers.

Voor de conditie was het alleszins een schitterend tornooi. Elke ochtend een wandeling van een kleine 1,5 km van het hotel, wat trouwens een zeer modern en goed uitgerust studentenhostel was, naar de zaal, die betere tijden had gekend. Op het einde van deze wandeling waren het een 200-tal steile trappen naar beneden en jawel, jullie hadden het al geraden…op het einde van de dag was dit terug naar boven.

Het aanwezige spelersbestand op beide tornooien was, zoals het tegenwoordig trendy is op de Europese tornooien, vooral Aziatisch qua samenstelling, dus vanaf de halve finales kwamen er quasi geen Europese spelers meer voor of het moest een speler zijn met de Ierse nationaliteit, Nhat Nguyen genaamd. 

Er waren ook redelijk wat kandidaat-umpires daar die tijdens het tweede tornooi een eerste cursus/beoordeling kregen om Badminton Europe Accredited umpire te worden. Tijdens het eerste tornooi waren velen van hen al aanwezig om te oefenen en daar hebben we veel plezier mee gehad, natuurlijk hebben we ze ook de nodige ondersteuning gegeven. Tijdens het tweede tornooi waren de assessors van BE aanwezig waaronder een landgenoot, de heer Bert V., een meedogenloze en strenge assessor, gevreesd door velen maar gelukkig één van de meest aangename mensen om een terras mee te doen ­čśŐ.

Na het tornooi hebben Emese en ikzelf nog een paar dagen genoten van Dubrovnik, de eilanden rondom (Lokrum is een grote aanrader en er staat de originele “Iron Throne” uit de serie “Game of Thrones”), de Middellandse zee en natuurlijk de plaatselijke keuken. LOT-airlines heeft ons bij onze terugvlucht een beetje in de steek gelaten maar we zijn uiteindelijk toch thuis geraakt.

Een bijzonder aan te raden combinatie van tornooien voor iemand die er eventueel een bijkomend paar dagen aan wil breien om te genieten van de prachtige en historische omgeving !

 

Joeri Luts

« Terug