Nabeschouwing Belgisch Kampioenschap Jeugd 2022

BK jeugd

Nabeschouwing Belgisch Kampioenschap Jeugd 2022

Afgelopen weekend werd de kaart van de jeugd getrokken. In Londerzeel vonden de Belgische Kampioenschappen Jeugd plaats. Een vertoning om duimen en vingers bij af te likken, om van te likkebaarden, om op het puntje van je stoel te gaan zitten, en nog veel meer dan dat. Kortom, een schot in de roos met veel emotievolle, talentrijke en strijdvaardige spelers. De jonge kampioenen van vandaag. De atleten van morgen. De toekomst van onze sport.

Dat Londerzeel dan wel vlakbij Buggenhout – het geografische middelpunt van Vlaanderen – ligt, is slechts het antwoord op een verdwaalde quizvraag. Het zal dan ook niet verbazen dat de Lijsterstraat in Londerzeel een weekendlang het badmintonkundige brandpunt van België zou zijn. Het gros van onze jeugdige toppers wist er zich haarfijn en evenzeer snoeihard met elkaar te meten van begin tot eind. 

Dat er bijna 30% meer inschrijvingen waren ten opzichte van een jaar eerder in Malmédy, is een belangrijke invulling en niet zomaar een detail. Slechts een handvol afzeggers op meer dan 240 ingeschreven spelers is het onderschrijven waard en belichaamt de exacte goesting van onze jeugd. Dat het tevens ook een sprankel hoop mag betekenen voor de vele tornooiorganisatoren dezer dagen, die wel eens te vaak met de handen in het haar zitten. De Olympische gedachte was nooit dichterbij dan in de Londerzeelse Sportoase. Het is de directe blijk van een gezonde dosis motivatie en tevens de belangrijkste bouwsteen in een zorgvuldig uitgewerkt proces waarbij het oogsten van sportief succes het summum is. 

U11
In de jongste reeks kregen we bij de jongens enkel een duel dat op de toppen van hun tenen werd beslecht tussen de twee topreekshoofden. Niquas Berckmans (R1) en Ivan Buckens Tong (R2) kwamen elkander al vaak tegen afgelopen jaar, met steevast spannende ontmoetingen die meestal in het voordeel van Niquas uitdraaiden. Wat vorige maand evenwel een teken aan de wand bleek te zijn (beide titanen lieten elk een winstpartij optekenen), uitte zich in een onwaarschijnlijke finale. Het was op papier een klein beetje tegen de verwachtingen in dat Ivan in een spannend slotakkoord de gouden medaille naar zich toe wist te trekken (21-13, 8-21, 21-19). Bij de meisjes vulde Lise Van De Velde de verwachtingen volledig in. Op weg naar de finale werd haar geen duim breed in de weg gelegd. In de wedstrijd om de knikkers maakte ze haar favorietenstatus waar, door voor de 7ekeer in iets meer dan een jaar tijd de maat te nemen van Yashika Agrawal. 

In het dubbelspel was er geen tweede titel weggelegd voor Ivan Buckens Tong. Samen met zijn dubbelmaatje Louis Li trokken ze als topreekshoofd nochtans hard van leer. In de finale ging het goud naar Wout Cabus en Lars Van Belle. De protagonisten in het meisjes enkelspel bleken ook de gouden combo in het dubbelspel. Lise Van De Velde en Yashik Agrawal stoomden met een clean sheet richting de Belgische titel. Als je over de naam van Ivan Buckens Tong heen hebt gelezen, kan je er nu niet meer over heen kijken. In het gemengd dubbel pakte hij zijn derde medaille, zijn tweede titel, dit keer aan de zijde van Julia Westen.

U13
De jongensnaam die bij de secundaire eerste graad klinkt als een klok, is die van Seppe Daemers. De jongeling van Pluimplukkers wist in alle disciplines ongeslagen het weekend door te komen. Om de titel weg te kapen bij de jongens ging hij op zondag voorbij zijn clubgenoot Jakob Westen en finaal voorbij Sybren Tack (IZBA). Bij de meisjes kon er niemand Léa Dauphinais iets in de weg leggen. Een lijn die met Lily Verhulst werd doorgetrokken in het meisjes dubbel, al kwamen Nika Berckmans en Katelyn Hoorelbeke nog dichtbij. In het gemengd dubbel was de hoofdprijs dan weer weggelegd voor Seppe Daemers en Lily Verhulst, die op overtuigende manier hun tweede prijs in deze leeftijdscategorie wegkaapten. Tot slot maakten Seppe Cabus en Mats Temmerman dan weer hun favorietenrol waar in het jongens dubbel.  

U15
Een naam die reeds meermaals viel, komt ook in de U15-reeks boven water. Seppe Daemers wist in een reeks ouder zijn derde gouden medaille te bemachtigen. Geflankeerd door Flint Croes maakte het topreekshoofd zijn status waar. De 13e overwinning van het weekend voor snedige Daemers, alleen in de halve finale van deze discipline kon er een gameverlies worden opgetekend door de vele tegenstanders onderweg. Niet meer dan een voetnoot. Terwijl Adam Janssens met Loic Gosset nog de tanden stuk beet op de sterke tandem, wist Janssens wel de oppergaai te bemachtigen in het enkelspel. Met klinkende cijfers klopte hij Jesse Daneels die op zijn beurt zich knap in de finale had weten te spelen. Janssens hield het daar niet bij. In het gemengd dubbel liet hij geen spaander heel van opnieuw Daneels, dit keer geflankeerd door Imke Van De Velde. Een klein niet onbenullig te vermelden detail is de naam van Janssens’ partner: Lieke Van Parys. De West-Vlaamse zette de volledige jeugdreeks naar haar hand. In combinatie met de ook al overmatig getalenteerde Fae Boonen bleken beide jongedames buiten categorie. Als orgelpunt wist ze de kroon te spannen door Fae met 21-10, 21-10 het zilver toe te spelen. Voor Van Parys een loepzuivere clean sheet met meer dan een straatlengte voorsprong op het pak. 

U17
We gaan gewoon door op de weg naar succes. Fae Boonen diende in een bijzonder succesvol weekend enkel op te tornen tegen haar eigen meisjesdubbel partner. In de gemengd discipline kon ze een leeftijdscategorie ouder andermaal uitpakken. In wat vorig jaar nog de finale in de U15 was, wist ze samen met Roel Pipeleers revanche te nemen tegen de oudere combinatie Viktor Patteet en Tammi Van Wonterghem. Later speelden Boonen en Pipeleers zich in een spannende finale naar de titel door ook nog eens het tweede reekshoofd, Pepijn Van Rossom – Jade Braeckman af te houden. De combinaties Viktor Patteet en Matts Croes en Jade Braeckman en Noa Dauphinais kroonden zich bij respectievelijk de jongens en de meisjes tot dubbelkampioen. In de enkelspelen gingen de titels naar Arnaud Huberty en Tammi Van Wonterghem, die respectievelijk Matts Croes en Noa Dauphinais afhielden.

U19
In de oudste jongensreeks klaarde eerste reekshoofd Baptiste Rolin de klus helemaal als topfavoriet. In zijn halve eindstrijd nam hij de maat van Ronsenaar Brent Stockman en finaal ook van Limburger Jonah Quintens.  Net als Lieke Van Parys ging Rolin “all the way”. Samen met Karla Henry kroonde hij zich tot Belgisch kampioen door Michiel De Sitter en Kaat Van Wouwe en alle andere tegenstanders zonder gameverlies een stevige nederlaag aan te smeren. Wolf Hoebeke en Jonah Quintens waren de sterkste van een compact pak in het jongens dubbel. Om de knikkers hielden ze Michiel De Sitter en Jens Nuyts van de gouden plak. Eindigen doen we bij de meisjes. Een karige opkomst maar wel terechte winnaressen. Amber Boonen en Tammi Van Wonterghem (eerstejaars U17)  domineerden het pak met alleen maar klinkende overwinningen. Kira Destoop en Kaat Van Wouwe mochten mee het podium op. Tot slot spannen we de kroon in wat de prinsessenklasse betreft (indien het bij de elite om de koninginnenklasse zou gaan). Slechts 7 speelsters en geenszins een verrassing op weg naar de eindstrijd. Karla Henry (R1) en Amber Boonen (R2) zouden in de hoogste reeks om de oppergaai strijden, een duel tussen de vaandeldragers bij de respectievelijke topsportdepartementen van LFBB en Badminton Vlaanderen. In een bijzonder boeiende wedstrijd tussen twee sterke speelsters die binnenkort ook het mooie weer bij de elite gaan maken, was het Karla Henry die met tweemaal 22-20 het kampioenschap naar zich toe trok.

 

Het kampioenschap is geschreven. De titels zijn verdeeld. 25 kampioenen. 40 gouden en 40 zilveren medailles, alles netjes toegeschreven. Vele talenten die zich getoond hebben. Hun kunnen en strijdlust werden een weekendlang geëtaleerd in wat kort geschetst de toekomst van onze badmintonsport samenvat. Sommige spelers zullen doorbreken of verrassen. Anderen leggen morgen dan weer een volgende bouwsteen met hun gisteren niet te evenaren opgedane ervaring. De Belgische Kampioenschappen Jeugd 2022 brachten uitstekende protagonisten naar voren en heel veel sportieve kampioenen, meer dan 240 in totaliteit. Het antwoord is klaar, de jeugd is aan zet. 

 

 

Overzicht winnaars

 

Bekijk op deze pagina het gehele overzicht van de winnaars.

« Terug