European Mixed Team Championships 23 Finales

Officials

European Mixed Team Championships 23 Finales

Het EK voor gemengde teams wordt in februari gespeeld in oneven jaren. Het evenement bekroont officieel het beste nationale team van Europa.

Van 14 tot 18 februari 2023 werd het event georganiseerd in Aire-sur-la-Lys, een stadje in het Franse departement Pas-de-Calais. Vrij vertaald kan je de naam in het Nederlands vertalen naar Ariën-aan-de-Leie, wat verwijst naar de Frans-Vlaamse origine.

De landen op zoek naar de hoogste nationale titel 2023 waren naast gastland Frankrijk ook Denemarken, Duitsland, Engeland, Bulgarije, Oekraïne, Nederland en Schotland.

 

Het is wel heel uitzonderlijk dat het slechts 145 km rijden is om een groot Europees tornooi te kunnen gaan bekijken.

 

Dat zou genieten worden van ontmoetingen tussen toplanden Denemarken, Engeland, Frankrijk en even vanzelfsprekend Nederland.

Typisch Franse tornooiomstandigheden:  een schitterende zaal, veel politie buiten, tassencontrole, maar eenmaal binnen één en al gezelligheid met vriendelijke vrijwilligers en een organisatie om “ u “ tegen te zeggen.

Zou het kunnen dat de inwoners van “ Ariën-aan-de-Leie “ nog genoeg Vlaamse roots overgehouden hebben om Vlamingen hartelijk en ongedwongen te verwelkomen ?

Op naar het tornooigedeelte dus met onmiddellijk een topontmoeting tussen Frankrijk en Nederland.

 

Het bleek al snel dat de Franse ploeg de nodige trucs bovenhaalde om de tegenstander te intimideren:  spelvertraging allerhande en coaches die vlakbij de baan zitten en niet aarzelen om zich bij betwistbare situaties verbaal te laten horen.

Vraag van een informele “ officials watcher “ : hoe lang duurt het vooraleer een gele kaart getrokken wordt voor tijdrekken ?

Voor wat betreft de uitslag :  Frankrijk haalde het makkelijk van onze noorderburen.

Woensdagmorgen stond de grote ( letterlijk en figuurlijk ) Viktor Axelsen al direct op de baan in de ontmoeting Denemarken – Schotland.

De Deense topper bleek al snel veel te sterk voor zijn Schotse tegenstander.

Dan maar tegelijk gekeken naar de ontmoeting Duitsland – Nederland voor een plaats in de halve finales.

Ongeveer het zelfde beeld als in de ontmoeting tegen Frankrijk : Nederland leidt, ondanks een paar toppers in de rangen, opnieuw een duidelijke nederlaag en verspeelt een plaats in de halve finales.

Woensdagavond terug naar huis zoals gepland, maar wel spijtig achteraf als je ziet wat een finalethriller het geworden is tussen Frankrijk en Denemarken in de finale.

 

Onze eigen Koen Kesteleyn werd daarvoor aangeduid en zou de op één na langste wedstrijd  leiden in het HE tussen Viktor Axelsen en Christo Popov.

Waren ook ter plekke :  Sven Serré als assessor voor een aantal umpires in opleiding op Europees niveau, en voor wie ze niet ( meer ) zou kennen, de Vlaamse Tamara Geeraerts, event manager van Badminton Europe.

Om af te sluiten nog wat opinies als informele “ officials watcher “, opnieuw.

Wat doe je aan het gegeven van tijdrekken ?

Zeer opvallend was daarbij het voortdurend willen wisselen van shuttle bij het verlies van een rally.

Niet elke wedstrijd  was even mooi om te kijken.  Het kan ook saai zijn en lang duren. 

Hoe ga je daar als umpire mee om ? Ga je op een bepaald moment mee in de “ flow “ van de wedstrijd of probeer je er toch op subtiele manier ( de stem, de aanpak van een situatie ) wat meer schwung in te krijgen ?

Een interval van 60 of 120 seconden bleek voor het Franse team ook regelmatig te kort voor coaching.  Een ongepaste manier van tijdrekken ?

Er waren nogal wat in/uit-situaties op de achterlijn/zijlijn.

In de meeste gevallen werd de beslissing van de ( jonge ) lijnrechters gevolgd door de umpire van dienst.

Nieuwe trends bij het gebruik van de “ service height device “ :

  • Het racket gaat van links naar rechts of omgekeerd ( shuttle wordt niet geslagen ) alvorens er geserveerd wordt
  • Het racket gaat omhoog en omlaag ( shuttle wordt niet geslagen ) en wordt finaal op de juiste hoogte gebracht voor een correcte service
  • Bij kleinere ( meestal vrouwelijke ) spelers wordt er geserveerd met een opwaartse gerichte racketkop.

Positief hierbij : bij een call “ shuttle too high “ werd dit altijd aanvaard door de spelers.

Belangrijk in de derde situatie ( opwaartse racketkop ) : dit kan alleen maar bij het gebruik van het hoogte-servicesysteem.

Hier uitzonderlijk verwend met wedstrijden op Europees/topniveau dienen heel wat genoemde situaties in perspectief geplaatst te worden ten opzichte van de Belgische omstandigheden.

Onze eigen assessors ( begeleiders ) zullen de nodige accenten moeten leggen om Vlaamse umpires niet de idee te geven dat een doorsnee Vlaamse wedstrijd  gespiegeld kan worden aan wedstrijden op Europees of wereld niveau.

 

Artikel geschreven door Willy Van Delsen

 

« Terug