Yonex Canada Para Badminton International 2022

Officials

Yonex Canada Para Badminton International 2022

Julien Nys deelt zijn terugblik op de Para Badminton tornooi in Ottawa, Canada.

Ottawa in Canada was het eerste Para Badminton tornooi (08-12 juni) van het jaar waar ik naar toe werd gestuurd, tevens mijn allereerste tornooi in Noord Amerika.

Het tornooi werd georganiseerd op de universiteitscampus van Ottawa en het hotel was eigenlijk een hostel voor studenten met ruime kamers en een kitchenette.

Sinds dit jaar zijn er grote hervormingen gebeurd in de structuur van de Para Badminton tornooien. 

 

In het kort betekent dit:

- Grade 1 tornooien zijn de WK’s.

- Grade 2 level 1 zijn de top tornooien met op voorhand vastgelegd deelnemers per sportklasse, waar geen classificaties voor de atleten wordt georganiseerd. De loting wordt net zoals bij elite tornooien 14 dagen op voorhand gedaan.

Grade 2 level 2 zijn de tornooien met classificatie waar al de sportklassen dienen te worden aangeboden, zonder beperking van het aantal deelnemers. De re-draw na de classificatie, het plaatsen van de reekshoofden en de loting gebeuren de dag voor de start van het tornooi.

Grade 2 level 3 is ongeveer hetzelfde als level 2 maar niet al de sportklassen dienen te worden georganiseerd.

 

De voorbereiding voor dit grade 2 level 1 tornooi verliep voorspoedig en met een elektronisch visum en een vaccinatie certificaat kon je probleemloos Canada binnen komen.

 

BWF houdt in haar Covid-19 voorzorgsmaatregelen nog steeds vast aan de negatieve PRC test voor al de deelnemers om te kunnen deelnemen.  En telkens weer zijn er late uitvallers omdat er deelnemers zijn die positief testen voor vertrek… gelukkig ik dit keer niet.

 

Het tornooi zat niet vol zodat er een paar kleine reeksen bijzaten en sommige sportklassen konden niet doorgaan… Met minder dan 4 inschrijvingen is een reeks geen World Ranking event maar kunnen er enkel exhibitie wedstrijden gespeeld worden zonder inzet.

 

Door het grote aantal afmeldingen in de tussenperiode  dienden er tijdens de Team Managers Meeting (TMM) heel wat her-lotingen gedaan te worden omdat het aantal deelnemers niet meer in overeenstemming was met de poules en tabellen. Weet dat al de voorrondes in poules van 3 of 4 gespeeld worden.

Na een woelige TMM konden we de dag erna met de wedstrijden starten.

De eerste drie dagen was er een tekort aan Umpires en lijnrechters zodat we keuzes dienden te maken waar we wie konden inzetten. De rollers kregen de lijnrechters maar geen servicerechter en de  staande sportklassen kregen een servicerechter maar geen lijnrechters.

In het weekend waren er voldoende umpires.

De wedstrijden verliepen vlot, fair en zonder noemenswaardige problemen.

Het sportieve gedeelte verliep vlot en ’s avonds was er tijd om eens tot in het Centrum van Ottawa te wandelen voor sightseeingen een hapje en een drankje.

 

Na een veilige reis naar huis, met de nodige vertragingen, zat dit tornooi er weer op en kon ik me voorbereiden op het volgende tornooi, de Mediterrenean Games in Oran-Algerije.

 

Julien Nys

« Terug