Voorbeschouwing Belgisch Kampioenschap Senioren 2023

BK senioren

Voorbeschouwing Belgisch Kampioenschap Senioren 2023

HONDERDZESTIEN! Maar liefst 116 inschrijvingen voor de Belgische kampioenschappen voor senioren, dat is een rapport waarmee de goede zielen van organiserende club Hebad met meer dan opgeheven hoofd kunnen thuiskomen (en misschien zelfs een brommer aan hun mama en papa kunnen vragen). Alles wat deze Limburgse vereniging op dit moment aanraakt, lijkt in goud te veranderen: een eerste landstitel in de Victor League en nu ook een recordverbrekende editie van het BK. Goed bezig, badmintonvrienden!

+35

In historisch rijk gestoffeerde tabellen volstaat het om aan wat namedropping te doen om u als lezer te doen beseffen dat we hier niet te maken hebben met een Mickey Mousetornooi. De absolute protagonist en publiekstrekker (u zag zijn imposante verschijning wellicht al prijken op de affiches) luistert naar de naam Frédéric Gaspard. Vorig jaar katapulteerde hij badmintonminnend België naar een collectief delirium na zijn ronduit fenomenale Europese titel +35 in het enkelspel. In Heusden-Zolder gaat hij trachten een ‘Kristien Smetsje’ te doen (= de drie Belgische titels veroveren, zoals de amazone uit Kessel-Lo vorig jaar voor mekaar kreeg)… Een pittige challenge, dat is zeker. De uitdagers zijn immers niet zomaar de eerste de beste koekenbakkers: Arnaud Delsaut (al jaren speler in nationale), Tom Dejongh, Geert Provoost (voormalig Vlaams kampioen dubbel), Jonathan Gillis (ex-Belgisch kampioen dubbel), Koen Verleyen en Hendrik Mommaerts (finalisten vorig jaar), Bjorn Van de Pas, Peter Nees, Valentin Dupouey en consoorten zullen er alles aan doen om een pad in de korf van Fredo te plaatsen. De drie disciplines worden evenwel allemaal op dezelfde dag gespeeld, zodat de fysieke paraatheid mogelijks een rol zal spelen door de onverbiddelijke opeenvolging van wedstrijden.

Ook bij de dames verwelkomen we een absolute topper, met name Sabine Devooght! In de twee disciplines waarin zij deelneemt, moeten we Sabine benoemen als topfavoriete, ondanks de zware blessure die ze opliep vorig jaar… Maar met klasbakken zoals Katrien Van Geel, Kristien Smets en Jolien Decoster lijkt de enkeltitel in een stevige poule erg zwaarbevochten te zullen worden. In het dames dubbelspel zal het voor Smets, geflankeerd door eeuwige partner in crime Valerie Bogemans geen evidentie worden om hun nationale titel te verlengen, maar ik dicht hun intelligent en gerodeerd badminton wel degelijk kansen toe. Het grootste gevaar lijkt alvast te komen van binnen de eigen club in de vorm van Els Lierman en Katrien Van Geel (De Dijlevallei).

 

+40

Met pijn in het hart moest ik vernemen dat het heren dubbel (waarin ik mijn titel wou verdedigen) dit jaar niet zou georganiseerd worden in deze leeftijdscategorie, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit van de inschrijvingen in de overige disciplines. Uittredend enkelkampioen +35 Patrick Boonen lijkt in de +40 de uitgesproken favoriet. Op het tornooi van Dropshot etaleerde hij immers nog zijn uitstekend vormpeil. Maar er zijn wel degelijk serieuze kapers op de kust. De finalist van vorig jaar, Dries Peeters, is steeds weer een harde noot om kraken en zal zijn uiterste best doen om de kleur van zijn medaille deze editie te wijzigen! Erg veelzeggend is het feit dat geen van beide voornoemde heren het eerste reekshoofd is: die eer is weggelegd voor de even klasrijke als sympathieke Kortrijkzaan Wouter Naert, die ik geenszins kansloos acht de titel te pakken.

Bij de dames acht ik dan weer de kans groot dat Agnieszka Jean Villanueva op het hoogste schavotje zal terug te vinden zijn. Het meeste weerwerk verwacht ik hier van Elke Binnemans van Brasschaat… En eigenlijk geldt hetzelfde voor het dames dubbel. Binnemans en Sofie Nouwkens (die speciaal voor deze kampioenschappen een comeback maakt) zullen mijns inziens de voornaamste uitdagers van Agnieszka en haar partner, Valérie Hertveldt, blijken. Als kers op de taart krijgen we een speltechnisch erg hoogstaande +40 gemengd categorie. Maar liefst 8 koppels zullen hier strijden om de titel! Een favoriet aanduiden is hier bepaald geen sinecure gezien de aanwezige kwaliteit, maar met koppels zoals Naert-Degraeve, Boonen-Hermanns, Provoost-Lierman en Van Delsen-Nouwkens kunnen we ons alvast opmaken voor een heroïsche strijd.

 

+45

Met maar liefst 17 inschrijvingen spant de tabel van het heren enkel +45 de kroon… Onwaarschijnlijk wanneer je de lijst van namen even overloopt: Jacobs (topreekshoofd), Keymis (titelverdediger + 50 maar blijkbaar gedronken van de fontein der eeuwige jeugd 😉), Jeurissen, Verbruggen, Priem (winnaar 2022), Dhooghe, Swijsen, Van den Brande… Het zijn stuk voor stuk mannen die nog steeds op een erg hoog niveau acteren. Een favoriet aanduiden? Niet gemakkelijk, maar Badminton Vlaanderen vroeg me dit te doen, dus bij deze: Wim “De Viking” Dhooghe! In het dubbelspel steken er drie koppels bovenuit mijns inziens: uiteraard zijn titelverdedigers Patrick Boonen en Ronny Jeurissen de topcontenders, maar ik verwacht toch een hoop tegenstand van seriële nationale titelverzamelaars en extreem geöliede oorlogsmachine Keymis-Buckinx en van de verliezende finalisten van de vorige editie na een toch wel bloedstollende wedstrijd, Joost Van den Brande en Gert Priem.

Door de kracht van het getal qua aantal mannelijke deelnemers in de +45, is het een beetje bevreemdend te moeten opmerken dat slechts 2 dames zullen strijden voor de nationale titel (Ladies? Where are you?). Griet Degraeve zal het meteen in de finale opnemen tegen Valérie Hertveldt en hier lijkt de Deerlijkse lichtjes favoriet.

 

+50

Bij de +50 is wat mij betreft Jef Buckinx (Drop Merchtem) de uitgesproken favoriet. Tegen clubgenoot Wim Seghers beschikt hij toch over de iets betere papieren en het wordt afwachten wat Erik Daniels (klassement 4) in de schaal te werpen heeft. Geen Keymis-Buckinx in de +50 maakt de weg vrij voor andere tandems om een gooi te doen naar de dubbeltitel in deze leeftijdscategorie. Wim Seghers staat al decennialang voor onversneden kwaliteit in het dubbelspel (wie herinnert zich nog het legendarische partnerschap met Stefaan Van Renterghem destijds?) en aan de zijde van Bart Buckinx (de laatste jaren wel wat sukkelend met blessures) lijkt hij de meeste troefkaarten in handen te hebben. Desondanks letten ze toch maar best op voor Olivier Delallieux (vorig jaar finalist in de +40) en Jean Musso (ex-winnaar), die gevaarlijk voor de dag kunnen komen.

Over de favorieten bij de dames dient er niet lang en zwaar gecontempleerd te worden: Anja Lemmens en Petra Van Laer, vorig jaar nog vice-kampioen van België in de +35 (!), zullen wellicht weinig tegenstand dulden in hun veldtocht richting een nieuwe Belgische titel. Ook in het enkelspel lijkt Anja er mij bovenuit te steken gezien haar quasi-ongeëvenaarde speltechnische precisie.

In het gemengd dubbel + 50 krijgen we een erg mooie tableau geserveerd (pun intended), maar de droomfinale zou toch wel die tussen enerzijds Buckinx-Lemmens en anderzijds Keymis-Van Laer zijn! Daarvoor moeten sterke Jan en Petra wel langs tweede reekshoofd Daniels-Michiels en ook Jef en Anja wacht een pittige opener tegen Delallieux-Massin.

 

+55

Een erg open categorie wordt wellicht de MS+55. Eerste reekshoofd Toon Raeymaekers zal het in ieder geval niet cadeau krijgen: zowel Willem Huijs als Guy Delforge (de winnaar van vorig jaar) lijken mij eveneens in staat zich te kronen tot nationaal kampioen. En wat te denken van de aanwezige kwaliteit in het dubbelspel? De uittredende kampioenen Benny Put en Guy Delforge worden voor de eerste keer geconfronteerd in deze categorie met de klassieke Kempense combinatie Huijs-Hoefkens! Dat staat garant voor vuurwerk, me dunkt!

Bij de dames stevenen we wellicht af op een finale tussen Marleen Loos en Honorée Rovers, die tevens geboekstaafd staan als het eerste en tweede reekshoofd. In de onderlinge ontmoetingen heeft Marleen de bovenhand, maar op een kampioenschap kan alles, heeft de geschiedenis ons al geleerd. Een titel voor de dames in het dubbelspel lijkt in de sterren geschreven, maar we zijn toch ook benieuwd naar de prestaties van Nelly Halsberghe, gekoppeld aan de Finse (!) Minna Halme.

In het gemengd dubbel lijkt het te gaan tussen de eerste twee reekshoofden, Ronny Hoefkens en Marleen Loos versus Willem Huijs en Honorée Rovers. In 2019 wisten laatstgenoemden alvast de laatste onderlinge confrontatie winnend af te sluiten. Benieuwd wat het nu wordt!

 

+60

In de +60 zou ik persoonlijk mijn geld zetten op Ronny Hoefkens, maar hij maakt het zichzelf geenszins gemakkelijk door op drie paarden te wedden. Benieuwd of Hoefkens over de fysieke paraatheid beschikt lang in alle disciplines mee te draaien. Benny Van Peer en Daniel Hoefkens zullen in ieder geval voor het nodige weerwerk zorgen. Samen zijn deze laatste twee zeker ook de topfavorieten om de dubbeltitel binnen te rijven. Vorig jaar waren ze nog op hartverscheurende wijze de verliezende finalisten in de +55 (na verlengingen in het 3de game tegen Put- Delforge), de heerschappen zullen dus extra gebrand zijn op zoete revanche.

In het gemengd dubbel zijn Theo De Sobrie en Marina Fransen het topreekshoofd. Wellicht kan het meeste tegenwind verwacht worden van Nelly Halsberghe en Patrick Tan, die ondanks hun status als 2de reekshoofd toch de favorieten lijken.

 

+65

In de Nestorcategorie mogen Patrick Keukeleire (de papa van wielrenner Jens, een fysiek sterk geslacht dus 😉) en Lahcen Morjane het uitvechten om de nationale titel. Op klassementsvlak heeft Patrick een licht voordeel, benieuwd of dat ook zal blijken on court! In het dubbelspel krijgen we een finaleclash tussen Andre Aerts / Fons Willems en Jozef Vanhove / François Willems. Alle vier de heren beschikken over hetzelfde klassement, het belooft een strijd op het scherpst van de snede te worden.

Ook bij het damesdubbel worden we onmiddellijk getrakteerd op een finale. Paulette Aendekerk en Paulette Schroyen (Paulette kwadraat dus) zullen het hierin opnemen tegen Rita Claes en Liliane Steyls. In de laatste discipline, het gemengd +65, zullen we ten slotte een poulestrijd kunnen ontwaren tussen voornoemde protagonisten. Enkel Patrick Keukelaere is uitgeloot.

 

Zo! Dat was een hele boterham om voor te beschouwen! Maar eigenlijk deed ik het met erg veel plezier om 1 simpele reden: het wil gewoon zeggen dat onze sport nog lang niet dood en begraven is. Akkoord, het badminton in België heeft recentelijk enkele fikse muilperen gekregen, maar er zijn nog steeds mooie zaken om ons aan op te trekken. Ik ben er ook ten stelligste van overtuigd dat zaken zoals deze mooie editie van het BK en de individuele prestaties van enkele van onze topbadmintonners, zowel in het badminton als in het parabadminton, een katalysator kunnen betekenen voor een glorieuzere toekomst. Maar nu eerst: TRAINEN!

 

Gegroet

Helger Van Werde

 

 

 

Praktische informatie

Sporthal Olympia

Pastoor van Mierlolaan 17

3550 Heusden-Zolder

 

 

Wedstrijdoverzicht

Bezoek deze pagina.

 

 

Animatie

Kom langs, supporter, proef heerlijke Limburgse vlaai of schrijf je in voor de BBQ.

 

 

« Terug