Een terugblik op de WIUC in Parijs

Competitie

Een terugblik op de WIUC in Parijs

Afgelopen week heeft het badminton team van associatie UGent deelgenomen aan de 8e editie van het World InterUniversities Championships in Parijs, een internationaal sportevenement waar universiteiten van over de hele wereld samenkomen om de strijd aan te gaan in diverse sporten. Een blog van Quentin Bouchez.

De Belgische delegatie, bestaande uit teams van de AUGent en de KU Leuven, nam deel aan het badmintontoernooi met elk 12 spelers. De eerste twee dagen stonden in het teken van de poulewedstrijden voor het enkelspel, evenals de achtste finales voor zowel het enkelspel als het gemengd dubbelspel.

 

Deze dagen waren behoorlijk intens, met maar liefst 12 uur in de sporthal, een bekend gegeven voor elke badmintonner. We overleefden op water, bananen, rijstkoeken en een middagmaal dat enigszins op kip met rijst leek.  De tweede dag werd afgesloten door team AUGent met een late stretch-sessie in een Thais restaurant, maar aan teamsfeer mankeerde er niets. En wat betreft onze prestaties? UGent bracht vijf heren naar de kwartfinales in het mannen enkelspel, vier dames naar de kwartfinales in het vrouwen enkelspel, en maar liefst vijf mix-duo's die zich hebben gekwalificeerd voor de kwartfinales. KU Leuven had nog steeds één duo in de race voor de overwinning in de drie disciplines. Het beloofde nog een spannende competitie te worden voor de wereldtitel! 🏸💪

 

Zaterdag was de grote dag aangebroken, de dag waarop zou worden beslist welke universiteit naar huis zou gaan met de felbegeerde wereldtitel. In het gemengd dubbelspel konden twee teams van AUGent doorstoten naar de halve finale. De teams Van Britsoms en Van Haevermaet-Lanckriet moesten het respectievelijk opnemen tegen het Leuvense duo Purwoko-Destoop en een Slowaaks duo. De AUGent-teams bleken een maatje te sterk en wonnen hun halve finales, waardoor het een Gentse finale werd. Uiteindelijk werd de titel veroverd door het broer-en-zus duo "De Britsie's". Het Leuvense duo behaalde de derde plaats, waardoor het een volledig Belgisch podium werd in het gemengd dubbelspel.

 

In het mannen enkelspel werd opnieuw de sterke basis van het AUGent-team geïllustreerd, met een volledig Gents podium. De overwinning ging naar Noa Swinnen, die in een heroïsche halve finale zijn teamgenoot Elias Van Haevermaet versloeg en vervolgens in de finale triomfeerde over Michiel Van Britsom, eveneens een clubgenoot.

 

In het vrouwen enkelspel was een Slowaakse speelster iets te sterk voor Mirthe Van Parys in de halve finales. Tegelijkertijd won Ine Lanckriet van haar teamgenoot Evy Taveirne, waardoor het ditmaal geen Belgische finale werd. De kleine finale tussen de twee UGenters werd uiteindelijk gewonnen door Mirthe, waardoor ze ook een plaats op het podium veroverde.

 

De laatste wedstrijd van het toernooi, het vrouwen enkelspel, groeide uit tot een ware thriller. Met een voorsprong van 20-12 in de derde set leek Ine "machine" op weg naar de titel, maar… plotseling stond het 20-19. De spanning was om te snijden! Iedereen van de Belgische delegatie zat op het puntje van zijn stoel, de vuvuzela's stonden klaar om de zaal te vullen met lawaai, en Noa had inmiddels al zeven keer gehoopt de laatste rally te kunnen filmen. Met de laatste restjes energie wist Ine twee krachtige smashes te produceren en daarmee veroverde ze de overwinning in het vrouwen enkelspel. Wat een spannend slot van het toernooi! 

 

Maar laat het duidelijk zijn, ondanks de schitterende individuele overwinningen, koesterde elk teamlid slechts één enkel doel: AUGent is de wereldkampioen badminton!!! We stonden trots op het podium, vergezeld door KU Leuven, die een verdienstelijke derde plaats behaalde en eveneens indrukwekkende prestaties leverde. Tijdens de afsluitingsceremonice hieven we eindelijk de imposante beker in de lucht en paradeerden ermee door heel Parijs. De legende verhaalt dat die avond de beker niet alleen een welverdiende rust kreeg, maar zich ook tussen twee van onze mannelijke spelers bevond. 🏆🥇

 

 

Ondertekend, 

Quentin Bouchez, WIUC wereldkampioen

 

« Terug