Update: Einde competitie

Competitie

Update: Einde competitie

De Technische commissie van Badminton Vlaanderen (bestuurders competitie-toernooien-reglementen-ranking) heeft reeds in maart beslist om de rangschikking binnen elke reeks te bepalen op basis van de gespeelde ontmoetingen in de heenronde. Aan deze keuze is er natuurlijk uitgebreid overleg met wikken en wegen van alle mogelijke alternatieven aan vooraf gegaan waarbij ook gekeken werd naar wat andere sportfederaties gekozen hebben. Graag geven wij nog even extra uitleg bij enkele keuzes opdat jullie begrijpen dat niet over 1 nacht ijs gegaan werd in deze uitzonderlijke omstandigheden.

We zijn er ons van bewust dat de keuze voor de heenronde geen volledig eerlijke oplossing is, die is er namelijk niet tenzij het volledig opnieuw spelen van een seizoen, het is na afwegen van alle mogelijke pistes de minst oneerlijke om het zo te stellen. Het ongelijke aantal thuis- en uitontmoetingen valt namelijk op geen enkele manier in rekening te brengen, gemiddeld gezien hebben de meeste ploegen wel ongeveer evenveel uit als thuisontmoetingen gespeeld. Voor ons is in de basis competitie een meting van wie de beste ploeg tussen zijn 'gelijken' binnen een bepaalde reeks is. Dit kan enkel als elke ploeg elkaar evenveel bekampt heeft, dit was voor ons het voornaamste argument om de heenronde te kiezen, om dus op een eerlijke basis te kijken wie de sterkste van de ploegen was.

Wanneer alle gespeelde ontmoetingen toch in rekening zouden genomen worden, dan hebben niet alle ploegen elkaar ontmoet in de terugronde, wat situaties toelaat waarbij de laatste in de stand op 31/12 misschien de makkelijkere ontmoetingen al achter de rug had in de terugronde en de voorlaatste niet, waardoor een omwisseling van laatste en voorlaatste plaats optreedt. Is dit wenselijk, zeker niet, dus enkel een gemiddelde nemen over alle gespeelde ontmoetingen, zoals vele federaties verkiezen, lost zeker niet alle oneerlijkheden op.

Het seizoen opnieuw spelen is ook niet fair aangezien in onze ogen een competitieseizoen een graadmeter is van de prestaties van een ploeg zoals ze dat seizoen waard was. Als een ploeg niet op volle strekte was door blessure, dan waren ze dit seizoen misschien inderdaad hun huidige reeks niet waard, vandaar dat we over een seizoensgebonden prestatiemeting praten als we het over een competitieseizoen hebben. Volgend seizoen zijn er transfers gebeurd, misschien geblesseerden, of spelers die terugkomen uit blessure, jeugd die gegroeid is, ... Daarom dat we wensen dit seizoen af te sluiten zonder dit volgend seizoen nog te moeten afwerken of opnieuw te spelen, want andere omstandigheden zijn dan aanwezig. Bovendien is voor het merendeel van de ploegen de heenronde een verantwoorde keuze om de stijgers en dalers te bepalen, deze waren in respectievelijk 89 % en 79 % van de reeksen exact dezelfde ploegen na de heenronde als op 12/03/20, wat wil zeggen dat in vele gevallen uit- of thuiswedstrijden weinig verschil gemaakt hebben. Indien deze cijfers veel lager waren, dan hadden we waarschijnlijk geopteerd om geen stijgers of dalers aan te duiden. Nu kunnen we de ploegen die gedurende het hele seizoen aan de leiding stonden binnen hun reeks toch belonen met de titel en zo een nieuwe uitdaging in een hogere afdeling volgend seizoen toch mogelijk maken.

De reden waarom de gespeelde matchen uit de terugronde wel meetellen voor het individuele klassement is een terechte vraag. Hier zou ons argument van ongelijkheid op basis van verschil in moeilijkheid van de reeds gespeelde ontmoetingen in de terugronde net doen besluiten die niet te laten meetellen, omdat het aantal punten per gewonnen match vastligt, en dus voor makkelijkere tegenstanders dit een kans is om meer punten te pakken. Echter treedt er vanaf volgend seizoen een compleet nieuw ranking- en klassementsysteem in werking dat op basis van gemiddelde prestatie en een gemiddeld aantal punten werkt waarbij de ontvangen punten per match afhangen van het klassement van de tegenstander. Dit wil zeggen dat de spelers die in de terugronde reeds makkelijkere ontmoetingen gespeeld hadden, waarschijnlijk ook tegen lagere klassementen (dan zichzelf) gespeeld hebben, waardoor zij minder punten zullen krijgen dan wie moeilijkere tegenstanders had. Dit laat toe om op een eerlijke manier de geleverde individuele prestaties uit de terugronde ook mee te tellen. Daarom hebben we er voor gekozen wel deze matchen te laten meetellen.

Hieronder vinden jullie de definitieve rangschikking (met stijgers (Groen)  en dalers (rood)) van de competities in het beheer van Badminton Vlaanderen:

Vlaamse Competitie: Uitslagen competitie 2019-2020
Vlaams-Brabant: Uitslagen competitie 2019-2020
Limburg: Uitslagen competitie 2019-2020

De communicatie van de overige provincies zal gebeuren via hun kanalen.

We beseffen dat voor sommige ploegen het seizoen abrupt geëindigd is met een wrang gevoel door het onverwachte dalen of mislopen van de kampioenstitel, terwijl bij andere ploegen plots de champagne ontkurkt kan worden door het kampioen worden. In alle rationaliteit, en na veel wikken en wegen hebben wij een beslissing genomen, zo goed als mogelijk voor iedereen, maar niemand ontevreden stellen lukt helaas niet. We hopen dan ook op jullie begrip en kijken vooral met goede moed vooruit naar het nieuwe seizoen, hopelijk zonder alle gevolgen van het COVID-19 virus waar we nu mee geconfronteerd worden.

 

Hou het gezond, blijf in uw kot, en dan kunnen we misschien snel weer met elkaar een pluimpje slaan!

De Technische commissie van Badminton Vlaanderen

 

 

« Terug