Bijscholingsmarathon voor 10.000 trainers van Vlaamse sportclubs

Vorming

Bijscholingsmarathon voor 10.000 trainers van Vlaamse sportclubs

De Vlaamse Trainersschool (VTS) organiseert tussen 22 februari en 31 maart een marathon met meer dan 200 bijscholingen voor trainers. Op 6 weken tijd zullen meer dan 100 sportspecifieke thema’s én meer dan 100 sporttakoverschrijdende thema’s aangeboden worden via webinars en live streams. Nu de meeste trainingsactiviteiten omwille van corona op een laag pitje staan, hebben de trainers een unieke opportuniteit om zich bij te scholen. “Het doel is om minstens 10.000 trainers te bereiken”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “We willen hen nieuwe inspiratie, kennis en vaardigheden aanreiken die ze dan meteen kunnen gebruiken zodra de normale sportclubwerking kan hervatten.”

De meer dan 70.000 trainers, coaches of lesgevers in de meer dan 17.700 Vlaamse sportclubs zijn in normale tijden zeer actief met trainingen, lessen of wedstrijden. De coronacrisis heeft hier voor de meeste trainers grote verandering in gebracht. De meeste trainingen en wedstrijden zijn immers afgelast. De Vlaamse Trainersschool (VTS) zet in deze periode volop in op digitale bijscholing. Zo werd er tijdens de 9de Dag van de Trainer op 5 december 2020 op 1 dag reeds 125 webinars georganiseerd voor 3000 trainers. Ook de sportfederaties hebben via de aangeboden webinars de voorbije maanden al meer dan 8.000 trainers bijgeschoold.


De Vlaamse Trainersschool organiseert nu tussen 22 februari en 31 maart op 42 dagen tijd een heuse bijscholingsmarathon. Elke trainer zal elke weekavond kunnen kiezen tussen 4 tot wel 25 verschillende bijscholingen. Er zullen in totaal meer dan 200 webinars en livestreams georganiseerd worden, waarbij meer dan 100 sportspecifieke thema’s én meer dan 100 sporttakoverschrijdende thema’s aangereikt worden. Trainers kunnen onder meer kiezen uit ethische of sociaal-maatschappelijke thema’s, EHBO, reanimatie met of zonder AED of sporttakoverschrijdende thema’s. Binnen- en buitenlandse topcoaches, wetenschappers en andere experts delen in een bondig format van ongeveer 1 uur 15 minuten hun visie en expertise. Zo zullen er op vrijdagen live streams georganiseerd worden met sprekers zoals Paul Van Den Bosch, Shane McLeod, Philip Mestdagh, Gert Vande Broek, Sergio Lara Bercial, Jan Boone, Romain Meeusen, Maarten Vangramberen,...


“De coronacrisis is een vreselijke tijd voor de sportwereld, maar we doen er alles aan om toch te zorgen voor enkele positieve gevolgen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Deze bijscholingsmarathon is uniek in binnen- en buitenland. Het is een fantastische kans om nieuwe thema’s, andere invalshoeken en coaches uit andere sporttakken te leren kennen. We doen een warme oproep aan alle trainers om ook een aantal thema’s buiten de eigen comfortzone te kiezen. Zo word je een nog betere trainer, die nog meer sporters kan motiveren en begeleiden.”

Meer info
https://www.sport.vlaanderen/vts-plus-marathon/


Contact
Michaël Devoldere, woordvoerder Ben Weyts, +32 (0)484 14 08 19
Hans Ponnet, directeur Vlaamse Trainersschool, +32 (0)473 78 49 59, hans.ponnet@sport.vlaanderen

 

« Terug