Kies kleur tegen pesten

Jeugd

Kies kleur tegen pesten

1 op 6 kinderen en jongeren in Vlaanderen is slachtoffer van pesten. Veel van hen dragen daar heel lang de gevolgen van. Ook tijdens de 16de Vlaamse Week tegen Pesten (van 5 tot 12 februari) maken we graag een vuist tegen pesten, samen met jullie. Hieronder vinden jullie alle info.

Na een jaar lang van sociale beperkingen en hygiënische maatregelen willen we tijdens de Week tegen Pesten van 2021 inzetten op verbinding en nabijheid. We leggen de nadruk op de positieve rol die omstaanders kunnen hebben en focussen op groepsbevorderende activiteiten. Ook in de sportclub of les lichamelijke opvoeding kan je hiermee aan de slag!

Hoe ga je met deze actiefiche aan de slag?
Tijdens deze Week tegen Pesten pakken we het graag anders aan. Bij de spelletjes gaan we dit keer volop voor het verrassingseffect: je kondigt bij het begin van het spel nog niet aan dat het te maken heeft met pesten, maar je legt de link pas na afloop van het spel. Op die manier gaan we voor een Aha!-ervaring. Aan jou de keuze om alle spelen te doen in één training/les of de spelen te spreiden over meerdere momenten. Als opwarmer of als afsluiter. Je kan de spelen steeds aanpassen aan de sport en de leeftijd van de sporters/leerlingen. We rekenen hiervoor op jouw expertise als sportleerkracht of trainer.
Veel succes! 

Jouw rol als trainer of leerkracht?
Je groep kan zelf heel veel doen, dat maken de spelletjes in deze actiefiche zeker duidelijk. Maar als begeleider speel je een cruciale rol in het voorkomen en aanpakken van pesten. In de bijlage “Wat als het gebeurt? Jouw rol als begeleider” vind je praktische tips om te reageren en om het gesprek aan te gaan bij een concrete pestsituatie. Als trainer of leerkracht lichamelijke opvoeding meer lezen over pesten?

 

Downloads

Actiefiche sportclub

« Terug