Provinciaal Kampioenschappen: Challenge Wetteren blikt vooruit!

Tornooien

Provinciaal Kampioenschappen: Challenge Wetteren blikt vooruit!

Het eerste weekend van november is traditioneel het weekend waar gestreden wordt om de fel begeerde provinciale titels. Na een moeilijke opstart, zien we eindelijk een wederopstanding op de tornooien in een aantal provincies. Dit najaar werden, in de nasleep van de pandemie, heel wat tornooien op de kalender geannuleerd. Maar nu iedereen zijn badminton-skills de voorbije weken kon aanscherpen, lijken we terug de motivatie te vinden om ook in te schrijven voor de tornooien. 

Het PK in Oost-Vlaanderen (260) is op de kalender het eerste tornooi dat de kaap van 250 spelers haalt, maar ook West-Vlaanderen (203) en Vlaams-Brabant (156) kijken hoopvol uit naar hun PK.

Weinig deelnemers?
De organisatie van het PK in Oost-Vlaanderen viel, met één jaar uitstel, te beurt aan Challenge Wetteren. Een verklaring voor heel wat reeksen met beperkte bezettingen heeft voorzitter Daan De Smet zeker:

“Na twee jaar inactiviteit binnen onze sport, is het voor veel spelers terug opbouwen. De eerste tornooien in augustus en september kwamen voor velen te vroeg: het risico op blessures was groot, en een toernooi-mentaliteit bij spelers komt niet van dag op dag terug. Daarenboven merken we op de meeste provinciale kampioenschappen ook iets heel bijzonder op: spelers treden aan in slechts één discipline. In Wetteren bijvoorbeeld zien we in totaal 283 inschrijvingen in verschillende disciplines, met dus 260 aangemelde spelers. Normaal ligt dit veel hoger. Spelers kiezen er dus voor om voorlopig voluit te gaan in 1 discipline, en schuwen het risico om een hele dag actief te zijn in onze sporthallen.”

Spelers motiveren!
Volgens Challenge Wetteren ligt de toekomst van onze sport in de eerste plaats bij de clubs. 
“Iedere club moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn spelers én oud-spelers terug motiveren om terug aan de slag te gaan: heel wat oud-leden werden persoonlijk gecontacteerd. Waar bij ons in augustus nog slechts 70 leden officieel lid waren, zorgde september en oktober voor een meer dan verdubbeling bij ons ledenaantal! En ja, ook tal van nieuwe jeugdleden en recreanten vonden hun weg naar trainingen en speelmomenten. Ook andere clubs geven aan dat, met de winter in aantocht, onze sport terug aan populariteit wint.

Tot slot moet je spelers meer aansporen tot inschrijven voor tornooien: social media hebben bij ons zeker hun effect in het verleden al bewezen, en met dit PK zien we dit opnieuw. Vanuit de PBO werden duizenden emails verzonden, en op andere social media werden Oost-Vlamingen bestookt met flyers. En ja: leg de spelers écht in de watten: goede tornooiplanning, vlotte catering, players party,…  Ons pouletornooi en het Summer event groeiden uit tot gerenommeerde tornooien in Vlaanderen. Daar staat natuurlijk een vrijwilligersprijs tegenover, en net dat draait goed bij Challenge Wetteren.”

Sportieve vooruitblik Oost-Vlaanderen
Het is natuurlijk koffiedik kijken. Wie speelt al terug op zijn oude niveau? Welke ancien kan zich opladen om opnieuw de jonkies aan te pakken? En wat met de jeugd: maakten zij progressie?

Het is dan ook vrij moeilijk om bij dit kampioenschap kanshebbers op titels naar voren te schuiven. 
Zoals verwacht zijn vooral de reeksen 5-6 en 7-8 goed gevuld. Door in poule te werken kunnen we de spelers in kleinere reeksen ook de mogelijkheid bieden om veel wedstrijden te spelen.

Al rijst dan hier weer de vraag: zijn we hier al klaar voor?


 

« Terug