Voorbeschouwing Vlaamse kampioenschappen 2022

Tornooien

Voorbeschouwing Vlaamse kampioenschappen 2022

Maar liefst 1098 dagen zal het geleden zijn dat er een Vlaams kampioenschap zijn beslag kende… Een historisch lange leemte om ons welgekende redenen die ons badmintonhart hevig deed bloeden.

Maar de ellenlange wachtperiode is eindelijk ten einde. Gaststad Mechelen, en meer bepaald De Nekker, zal het kruim van de Vlaamse badmintonwereld ontvangen in haar prachtige accommodatie.

Misschien wel symbolisch: De Nekker was de club van wijlen Edgard Verpoorten, een man wiens verdiensten voor het vaderlandse badminton onmogelijk voldoende te benadrukken vallen! Het zou hem ongetwijfeld plezieren dat de comeback van de mooiste aller kampioenschappen zich zou voltrekken in ‘zijn’ arena…

Heren Enkel 1-2

Wat de enkeltitel in de elitecategorie bij de heren betreft, vermoed ik dat we best de topreekshoofden even onder de loep nemen. Yaro Van Delsen, Tijl Dewit, Thijs Demeyere en Tim Van Herbruggen (hoewel die vermoedelijk meteen een vette kluif zal hebben aan Sander De Decker) zullen zichzelf zeker allen in staat achten de titel te kunnen pakken. Stuk voor stuk zijn het erg begaafde badmintonners die techniek koppelen aan mentaliteit, het belooft alvast een stevige strijd te worden. Wat mij betreft lijkt de tijd rijp voor Yaro Van Delsen om te oogsten, maar de tijd zal uitwijzen of zijn schouders de zware last van een favorietenrol kunnen torsen.

 

Dames Enkel 1-2

Flore Vandenhoucke prijkt als topreekshoofd bij de elite dames. Een eerder qua aantal beperkte tableau (8 deelneemsters) maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de aanwezige kwaliteit. De inwoonster van Ronse lijkt over de grootste troeven te beschikken wat ervaring betreft, maar zonder twijfel zullen klasbakken als Marie Demeyere, Marthe Tack en Ine Lanckriet (om er maar enkele te noemen) al hun bloed, zweet en tranen achterlaten op het terrein in hun jacht op eeuwige Vlaamse glorie.

Heren Dubbel 1-2

Het heren dubbel, volgestouwd met kwaliteitsvolle koppels (ik zag het inschrijvingsveld met een erg klein hartje aangevuld worden 😊 ), lijkt af te stevenen op een droomfinale tussen topreekshoofd De Pauw-Lenaerts en voormalig Belgische kampioenen Van Der Sypt-Van Herbruggen, maar er zijn zonder enige twijfel voldoende ijzersterke combo’s (Van Delsen kwadraat, M. Lenaerts-Dewit, Rosius-Acke en Van Gastel-Vandorpe om er maar enkele te noemen) aanwezig om hier roet in het eten te smijten. Me wagen aan een echte voorspelling vind ik dan ook een erg moeilijke opgave, maar gezien de regelmaat, de kwaliteit en de consistentie die geëtaleerd werd de voorbije seizoenen, zet ik mijn geld op Stijn en Lawrence. Geen mens ook die het hen zou misgunnen…

Dames Dubbel 1-2

Eén van de meest open categorieën tijdens deze kampioenschappen, lijkt me zonder enige twijfel dit dames dubbeltornooi. Marie Demeyere, voor een keertje niet geflankeerd door zus Lisa, zou gezien haar indrukwekkend palmares aan de zijde van Marthe Tack toch in staat mogen geacht worden de titel binnen te rijven. Een zekerheid lijkt me dit evenwel allerminst, benieuwd of tandems zoals Dhont-Lanckriet, Van Den Berg-Van Aerschot, Van Buyten-Smets of de zusjes Van Wouwe hier een pad in de korf kunnen plaatsen.

 

Gemengd Dubbel 1-2

Misschien wel de sterkste discipline tijdens dit VK is mijns inziens het gemengd dubbel bij de elite. Ammehoela! Toppers als M. Lenaerts-Van Den Berg (1ste reekshoofd), S. Lenaerts- Tina Van Buyten (meervoudige Vlaamse kampioenen), Van Herbruggen-Neyrinck (de uittredende kampioenen) zijn-als u het mij vraagt- de belangrijkste uitdagers van topfavorieten Jona van Nieuwkerke en Flore Vandenhoucke. Dat dit laatste combo de beste troeven op tafel kan gooien gezien hun talloze Vlaamse en Belgische titels, lijkt me evenwel buiten kijf te staan. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat ik me in deze categorie vergis…

 

Heren Enkel 3

Wat een monsterlijke tabel blijkt die heren enkel 3 … Klaarblijkelijk waren er zoveel inschrijvingen dat de organisatie ervoor gekozen heeft de heren 3 en 4 op te splitsen. Wat we in ieder geval kunnen stellen, is dat de winnaar een onwaarschijnlijke prestatie zal geleverd hebben gezien de aanwezige kwaliteit. Een topfavoriet noemen is dan ook bepaald geen sinecure. Wordt de laureaat een jong veulen zoals Wannes Soenen, Milan Quintens, Lars Patteet, Kilaïm Pangghih Purwoko, Ian Croux of Brent Stockman? Of gaat de ervaring hier een doorslaggevende factor spelen (en dan denken we meteen o.a. aan mannen zoals Polfliet, Chantrie, Van Dyck, Van den Brande of Acke)? “Too close to call,” denkt Van Werde! Frisheid, blessures, walkovers, vorm van de dag, het zal cruciaal blijken tijdens deze veldslag… Maar als u echt een naam wil? Wannes Soenen, de Lokerse rijzende ster. Indrukwekkende speler…

Dames Enkel 3-4

Opvallend blijft het toch hoe weinig inschrijvingen er zijn bij de dames in vergelijking met de heren… Maar wat deze reeks ontbeert in kwantiteit, wordt ruimschoots gecompenseerd in kwaliteit! Topreekshoofd Kristien Smets, de Belgische kampioene +35, zal het geenszins onder de markt krijgen tegen sterke speelsters zoals 2de reekshoofd Hanne Janssens, jonge talenten zoals Kira Destoop, Femke Broeckx, Kaat van Wouwe en voormalig finaliste Soetkin Dewit. Het wordt sowieso koffiedik kijken en ook hier lijkt me dat de fysieke paraatheid een rol te spelen heeft.

 

Heren Dubbel 3-4

Over uitgebreide tabellen gesproken, wat dacht u van het heren dubbel 3-4? Zal Yves “Fonne” Van Kerckhoven zijn badmintondroom kunnen waarmaken en alsnog Vlaams kampioen worden nadat die enkele jaren geleden uit elkaar spatte in het verre Dilsen-Stokkem? We dichten hem zeker een kans toe aan de zijde van Wouter Testelmans (1ste reekshoofd). Desalniettemin is het ook hier een schier onmogelijke opgave een duidelijke topfavoriet aan te duiden. Het enige koppel dat er volgens mij (een beetje) bovenuit steekt, is mijns inziens de combinatie van de technisch fijnbesnaarde Stein Bondroit en de Limburgse krachtpatser Sander Prenen. De vraag blijft echter of zij over voldoende automatismen beschikken om meer gerodeerde koppels het nakijken te geven. Maar hier wil ik gerust een gokje wagen in het voordeel van beide (sympathieke) heerschappen.

 

Dames Dubbel 3-4

Wie met de oppergaai gaat lopen in het dames dubbel 3-4 zal alvast over serieuze sang froid moeten beschikken. Op het eerste zicht kan je zo een zestal koppels opsommen die in aanmerking komen om deze Vlaamse titel naar zich toe te trekken. Wat dacht u immers van klasbakken als De Pauw-Croux (1ste reekshoofd), Verspreet-Vercruysse, De Wit-Destoop, Vervloet-Beertens, Poelmans-Vanesch en 2de reekshoofd Broeckx-Pooters? Stuk voor stuk acht ik hen in staat te winnen, maar misschien schat ik de ervaring, de grinta en de deskundigheid van het Limburgse koppel Laura Poelmans- Joni Vanesch nog net iets hoger in dan die van hun rivalen… #vanwerdewaagteengokje

 

Gemengd Dubbel 3-4

Over kwaliteit gesproken: in deze 3-4 reeks vinden we heel wat koppels terug die absoluut niet zouden misstaan in de hoogste categorie. Zowel jonge als ervaren tandems zullen elkaar het vuur aan de schenen leggen, maar ook hier ga ik me aan een pronostiekje wagen. De ervaring op het allerhoogste niveau en de onversneden klasse van het koppel Polfliet-Lanckriet zouden hen wel eens een heel eind kunnen brengen. De grootste tegenstand verwacht ik van topcombinaties zoals Brees-Janssens, De Grauwe-De Dauw, Beertens-Prenen, Van Dyck-Verspreet, Acke-Poelmans, Chantrie-Vercruysse en Bouchez-Van Coillie. Maar eigenlijk doe ik de andere koppels tekort door hen niet te vernoemen, gebiedt de eerlijkheid me te zeggen (sorry!!!).

 

Heren enkel 4

Zoals eerder vermeld is er deze keer ruimte voor een primeur, met name de heren enkel 4. Wellicht ingegeven door een lawine aan inschrijvingen en de bedoeling van het organiserend comité spelers niet te onderwerpen aan een onmenselijk aantal rondes wordt dit wellicht een mooie categorie met toch ook veel kwaliteit. Ex-A en thuisspeler Gerrit Scoliers zal gebrand zijn op een sterke prestatie. Tegenstand mag er vooral verwacht worden van de De Sitters, Schoofs, Vandeurzen, Vandenberghe, B. Ryckebusch, Vermoesen, ‘Viking’ Wim Dhooghe en jonge toptalenten zoals Quintens, Maselis en Van Rossom.

 

Als je me na mijn verloren finale van 2019 en de daarbij horende deceptie had gevraagd of ik nog van plan was deel te nemen aan de Vlaamse kampioenschappen, dan had ik daar wellicht erg kordaat ‘neen’ op geantwoord… Maar na alles wat we meegemaakt hebben met de pandemie, heb ik wat dat betreft een compleet andere mindset gekregen en ben ik erg verheugd anno 2022 nog deel uit te mogen maken van het wereldje. Een hiaat van 3 jaar is echter erg lang (zeker voor de oudste deelnemer van het peloton), maar ik heb het eerlijkheidshalve erg hard gemist. Persoonlijk kijk ik dus uit naar prachtige kampioenschappen, niet zozeer wat sportieve prestaties betreft, maar wel voornamelijk naar het terugzien van vele bekende gezichten! Overigens had ik het onze voorzitter Hans ook gewoon beloofd nog eens terug te keren (en belofte maakt schuld)… Laat ons dus wat vanzelfsprekend geworden was opnieuw koesteren, enkele toffe matchen spelen en vooral erna ook samen een pintje drinken (als dat tenminste mag van de Youtube/Facebookpolitie 😉 )… De Nekker, here we come!!!

 

 

Helger Van Werde

 

 

 

« Terug