Voorbeschouwing Vlaamse Kampioenschappen 2023

Vlaamse Kampioenschappen

Voorbeschouwing Vlaamse Kampioenschappen 2023

Op één zaak kan je vergif innemen. Wanneer de bladeren bruin worden, uw kinderen hun slaapritme volledig verstoord geraakt (stom winteruur) en de temperaturen tegen het vriespunt beginnen aan te schurken, dan verandert er iets binnen de psyche van de binnenlandse badmintonner. De trainingsarbeid wordt geïntensiveerd en de concentratie wordt aangescherpt want de prioriteit voor menig elitebadmintonner in ons landsdeel is even kristalhelder als aartsmoeilijk: presteren.

Voor de tweede maal op rij zijn het de uitmuntende faciliteiten van de Mechelse traditieclub De Nekker die het decor zullen vormen voor de Vlaamse kampioenschappen. Na de organisatorische voltreffer van vorig jaar wekt dit bitter weinig verbazing op, evenals de centrale geografische ligging van Mechelen.

Wat meteen opvalt bij het grasduinen door de tabellen van het tornooi, is de generationele shift die er opeens lijkt te zijn. Heel veel jonge (topsport)gezichten tekenen present en lijken vastbesloten de oude(re) generatie het vuur aan de schenen te leggen. Alvast mijns inziens een hoopvolle evolutie binnen ons badmintonlandschap en dit zou wel eens een zeer prettige kennismaking kunnen zijn met enkele toppers-in-spe.

 

 

Heren Enkel 1-2

Bij de heren lijkt Marijn Put, de voormalige Belgische kampioen, de primus van het peloton. Concurrenten zoeken we vooral in Puts eigen streek in de persoon van Yaro (de titelverdediger) en Iljo Van Delsen. Ook usual suspects Tijl Dewit en Jurgen Voet mogen we weer in de eindfase van deze competitie verwachten. En wat te denken van de nieuwe sterren aan het firmament? Zullen nieuwkomers als Emre Mutlu en Jonah Quintens zich reeds kunnen meten op dit niveau? Wellicht zal dit nog iets te vroeg zijn, maar ik ben alvast erg benieuwd deze potentiële toppers eens aan het werk te zien.

 

Dames Enkel 1-2

De strijd om de Vlaamse enkeltitel bij de dames kondigt zich onvoorspelbaar aan. De gemiddelde leeftijd van deze tabel ligt redelijk laag en de traditionele topfavorieten van de voorbije jaren (die ook het palmares van dit tornooi kleuren) tekenen niet present. Als verliezende finaliste van de vorige editie lijkt Elise Dhondt qua ervaring een streepje voor te hebben. Maar om haar als topfavoriete te bombarderen, dat lijkt me misschien een brug te ver. Eigenlijk voorzie ik zeker een mooi parcours van Lien Lammertyn, die me de te kloppen dame lijkt. Ook mogen we wellicht veel verwachten van youngsters Amber Boonen (met die familienaam zijn de verwachtingen telkens weer hooggespannen) en Tammi Van Wonterghem. Ine Lanckriet ten slotte (de universitaire wereldkampioene!) staat telkens weer garant voor een portie snedig en kwaliteitsvol badminton.

 

Heren Dubbel 1-2

Genoeg ronkende namen vinden we terug in de elite dubbelcategorie. Met vermaarde combo’s zoals Tim Van Herbruggen/Jordy Van der Sypt (de titelverdedigers), Stijn Lenaerts/Lawrence De Pauw (hun eerste kampioenschappen als papa), de gebroeders Van Delsen, Devaere/Robberecht en Van Gastel/Vandorpe kunnen we beschikken over een mooi kransje toppers die niet zouden misstaan op de erelijst. Toch schuif ik een ander duo als topfavoriet hier naar voren: mijns inziens beschikt de combinatie Put-Rosius over de meeste wapens om zich tot Vlaams kampioen te kronen.

 

Dames Dubbel 1-2

In het dames dubbel zullen ze in West-Vlaanderen wel eens danig gevloekt hebben bij het belijken van de inschrijvingen. Waar de zusjes Demeyere voor de zoveelste keer titelrijp leken, zagen ze plotsklaps dat Lise Jaques, de meervoudige Belgische superkampioene van de dubbeldiscipline van ons vaderlandse badminton, zich in de debatten zou gaan mengen aan de zijde van Lien Lammertyn. Dat belooft alvast vuurwerk. Ook zijn we meer dan benieuwd naar de tandem Boonen-Van Wonterghem, die in het internationale jeugdcircuit erg hoge ogen gooit.

 

Gemengd Dubbel 1-2

Erg benieuwd ben ik naar de prestaties van de titelverdedigers Joren Robberecht en Elise Dhondt: vorig jaar slaagden ze erin een ijzersterke tableau op te kuisen met hun krachtige en dynamische search-and-destroy badminton. Antwoorden werden er simpelweg niet gevonden door de concurrenten. Slagen duo’s zoals Dewit/Lammertyn, Van Buyten/Lenaerts (ex-kampioenen) of De Pauw/Bogemans daar deze keer wel in? Ik ben er in ieder geval niet van overtuigd en ik zie de titelverdedigers echt wel in staat hun titel te verlengen…

 

Heren Enkel 3

Wellicht is de allermoeilijkste klus van deze voorbeschouwing een favoriet aan te duiden voor de enkeltitel bij de heren 3. Er is immers erg veel kwaliteit aanwezig, enorm veel spelers zijn erg aan elkaar gewaagd en ik heb zo het gevoel dat wanneer één van de protagonisten de topvorm te pakken heeft, die zomaar eens iedereen zou kunnen wegmokeren. De vorm van de dag wordt wellicht bepalend… Mannen zoals Soenen, Panggih Purwoko, Van de Velde, Naessens, Hesters, Chantrie, Bouchez, Jaques hebben hun klasse al op regelmatige basis bewezen en kennen elkaar maar al te goed. Daarom ga ik in dit geval eens voor een verrassing: de twee nog piepjonge toptalenten Jarne Daemers en Pepijn Van Rossem lijken me zeker in staat iedereen het nakijken te geven. Dat bewezen ze onlangs door op het PK in Oost-Vlaanderen tegen elkaar de finale te beslechten. Revanche tijd voor Jarne?

 

Dames Enkel 3-4

9 sterke dames stofferen de tabel van het dames enkel 3-4, met wat mij betreft Soetkin Dewit als de belangrijkste kandidate om de Vlaamse titel op haar palmares bij te schrijven. Het was al een paar keer nipt (Soetkin verloor enkele finales) maar deze keer zou het raak kunnen zijn voor de speelster van De Dijlevallei. Zich rijk rekenen zou echter een grove fout zijn: Sarah Van Holsbeeck (Drop Merchtem) etaleert al een heel seizoen een uitstekend vormpeil, de ervaring van Erika Hens op een hoger niveau valt niet te onderschatten en het wordt een beetje koffiedik kijken waartoe youngsters zoals Mirthe Van Parys in staat zijn.

 

Heren Dubbel 3-4

De allergrootste kanshebbers om deze categorie binnen te rijven, lijken me zonder enige twijfel Emre Mutlu en Viktor Patteet. Beide jongens laten al een heel seizoen lang een spoor van vernieling achter op het tornooicircuit, resulterend in ettelijke zeges (o.a. de Ros Beiaard cup). Hun grote concurrenten lijken voornamelijk Jarne Daemers en Matts Croes te worden. Zij wisten hen immers te kloppen in de finale van Plumula… Verder verwacht ik ook veel van Youri Geenen-Elias Van Haevermaet, De Sitter-Debeuf (u mag zelf kiezen welke combinatie) en Ashok Van den Bergh-Jeroen Casier (de kampioenen van de VVBBC).

 

Dames Dubbel 3-4

De aanwezigheid van een aantal klasseduo’s belooft een pittige strijd bij de dames 3-4. Het lijkt hier vooral een generatiestrijd te gaan worden. De verliezende finalistes van vorig jaar, Nele Vervloet en Ine Beertens, beschikken mijns inziens zeker over de tools om dit jaar nog een treetje hoger te klimmen en alsnog de titel te behalen. Chloë De Pauw, de winnares van de editie in 2022, wordt dit jaar geflankeerd door Ester Cauwenberghs. Toch zet ik mijn geld niet op voornoemde tandems: Soetkin Dewit en Emma Uyttersprot lijken mij de meeste adelbrieven te kunnen voorleggen. Ook verwacht ik veel van Poelmans/Van Esch, De Man/Van den Bossche, Legein/Philips, Van Aerschot/Van Coillie, Taveirne/Verspreet en hou vooral ook maar Kira Destoop en Jade Braeckman in de gaten…

 

Gemengd Dubbel 3-4

Eén van de meest open disciplines is traditiegetrouw het gemengd dubbel 3-4. Je aan een voorspelling wagen is immers erg moeilijk omwille van de enorme ambiguïteit die in deze categorie rondwaart… Vele spelers die ook al op het eliteniveau hun strepen verdiend hebben, wagen een gooi naar deze titel… Wat denkt u immers van tandems als Van Herbruggen/Verherbruggen, Hellemans/De Dauw, Mutlu/Banaszak, Patteet/Van Wonterghem, Acke/Uyttersprot, Croes/Broeckx, Bondroit/Taveirne, Colonne/Cauwenberghs, Claeyé/Van de Wouwe, Testelmans/ Van Looy en (waarom niet?) Smets/Van Werde? Aangezien ik me graag wel eens aan een pronostiekje waag (en Badminton Vlaanderen vraagt me dat nu ook eenmaal), durf ik Michiel Van Britsom en Sarah Van den Eeden naar voren te schuiven als Vlaamse kampioenen-in-spe. Rien ne va plus!

 

Heren Enkel 4

Voor de 2de maal krijgen we tijdens de kampioenschappen ook het heren enkel 4 voorgeschoteld. Wanneer ik u vertel dat vorig jaar Jonah Quintens hier de finale in zijn voordeel beslechtte ten koste van Emre Mutlu, dan moet ik daar wellicht voor de kenners geen tekeningetje bij maken… Beide heren zijn intussen actief in de 1-2. Een ideale opstap dus naar een hoger niveau en een uitstekende gelegenheid voor jonge kerels om wat ervaring in de rugzak te steken en wat de sfeer van kampioenschappen op te snuiven. Deze editie lijkt me een jongen zoals Viktor Patteet in staat deze categorie te winnen, maar ook een Roel Pipeleers kan erg snel progressie boeken door hier wat fysiek en tactisch veeleisende wedstrijden achter de kiezen te krijgen. Cadeaus zullen er echter niet uitgedeeld worden door sterke mannen zoals Geenen, Casier, Vermoesen en de gebroeders Ryckebusch

 

Graag zou ik willen verduidelijken aan de spelers dat een voorbeschouwing schrijven niet altijd evident is. Ik heb geen glazen bol en ik heb in het verleden reeds gemerkt dat bepaalde spelers niet blij waren dat ze niet vernoemd werden in hun categorie. In een wereldje waarin je eigenlijk al niet zoveel appreciatie, lof of beloningen ontvangt voor jouw vaak immense inspanningen, kan dit wel eens hard aankomen. Toch wil ik duidelijk maken aan de neutrale lezer dat NIEMAND op deze kampioenschappen geraakt zonder reeds maanden/jaren/decennia intensieve trainingsarbeid geleverd te hebben en dus de facto al een kampioen is! Ben je alsnog misnoegd over de grove incompetentie en het beperkte inschattingsvermogen van Van Werde, bewijs dan zijn ongelijk en speel de sterren van de hemel in Mechelen op 25-26 november. Want 1 zaak staat als een paal boven water: schitter je op de Vlaamse kampioenschappen, dan word je een deel van de Vlaamse badmintongeschiedenis. En is dat niet mooier dan een vluchtige vernoeming in een voorbeschouwingkje?

Tot in Mechelen…

 

Helger Van Werde

 

 

Morgen wordt de loting gepubliceerd via de website van Badminton Vlaanderen.

« Terug