Week Gezond en Ethisch Sporten met Badminton Vlaanderen

Integriteit

Week Gezond en Ethisch Sporten met Badminton Vlaanderen

Van ๐Ÿฎ๐Ÿฒ ๐˜๐—ผ๐˜ ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐Ÿฎ๐Ÿต ๐—ณ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฟ๐˜‚๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฐ organiseren het Centrum Ethiek in de Sport en Gezond Sporten de ๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ ๐—š๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ ๐—ฒ๐—ป ๐—˜๐˜๐—ต๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต ๐—ฆ๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐˜๐—ฒ๐—ป. Ook Badminton Vlaanderen streeft een gezonde en veilige sportomgeving na en juicht initiatieven als deze alleen maar toe.

“Het Centrum Ethiek in de Sport wil dit jaar 1.000 club-API’s opleiden via de campagne ‘Het jaar van de club-API’. Club-API's zijn de Aanspreek Personen Integriteit binnen een sportclub voor sporters, trainers, ouders, bestuurders en vrijwilligers die melding willen doen van grensoverschrijdend gedrag. Verschillende sportclubs hebben al een club-API maar nog heel wat clubs zijn er nog niet mee bekend. Door meer club-API's op te leiden, wil het Centrum Ethiek in de Sport bijdragen aan een veilige en integere sportomgeving voor iedereen.

Met ‘Het jaar van de club-API’ wil het Centrum Ethiek in de Sport niet alleen 1.000 club-API’s opleiden maar ook de figuur van de club-API bekend maken bij elke sporter en sportclub. Hiervoor werkt het Centrum Ethiek in de Sport samen met de sportfederaties. “De club-API is een belangrijke schakel om grensoverschrijdend gedrag in de sportclub op te merken en aan te pakken. We merken dat voor sporters de drempel naar de federatie-API soms nog te groot is. Een API in elke sportclub kan helpen om die drempel te verlagen.” (Paula Vanhoovels, federatie-API Vlaamse Atletiekliga)

De campagne ‘Het jaar van de club-API’ gaat van start tijdens de Week Gezond en Ethisch Sporten, een initiatief van het Centrum Ethiek in de Sport en Gezond Sporten. Van 26 tot en met 29 februari staan thema’s zoals grensoverschrijdend gedrag, blessurepreventie, doping, gender en ethisch sportbeleid centraal. Tijdens de Week Gezond en Ethisch Sporten worden er al 150 van de 1.000 club-API’s opgeleid via de online opleiding op 26 en 29 februari. Later in het jaar volgen er nog heel wat sessies.”

 

Laten we samen onze schouders onder dit initiatief zetten en mee bouwen aan een gezonde badmintonomgeving. Badminton Vlaanderen organiseert in dit kader alvast 2 opleidingsmomenten waar je je kan bijscholen tot club-API. Help jouw club met het werken rond integriteitsthema’s en maak kennis met API’s van andere clubs en van de federatie.
Neem hier een kijkje voor meer info.

 

« Terug